четвер, 08 жовтня 2009 17:02

Приміщення інституту віддали римо-католикам

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Студент історичного факультету університету імені Івана Франка роздивляється фрески Генріха Яна Корзена в каплиці Матері Божої Неустанної Допомоги. Історики датують їх початком минулого століття
Студент історичного факультету університету імені Івана Франка роздивляється фрески Генріха Яна Корзена в каплиці Матері Божої Неустанної Допомоги. Історики датують їх початком минулого століття

6 жовтня каплицю Матері Божої Неустанної Допомоги указом Кабміну передали львівській римо-католицькій спільноті. До цього там був конференц-зал науково-дослідного інституту "Система".

Каплиця розміщена на вул. Винниченка, 32, у центрі міста. Наприкінці липня митрополит римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький зустрівся з Юлією Тимошенко. Тоді вона пообіцяла віддати каплицю спільноті.

— Каплиця Матері Божої багато років тому була головним місцем комплексу Вищої духовної семінарії, — каже отець Мар"ян Сковира, 31 рік. — Зараз стан приміщення поганий. Дах багато років протікав, з"явився грибок на стінах. Треба обов"язково реставрувати. Там є унікальні фрески Генріха Яна Розена (культовий львівський живописець. — "ГПУ") початку минулого століття. У деяких місцях вони затекли. Їх у світі лише кілька зразків. У папській каплиці у Ватикані, у Львові, у Вірменському соборі,  в колишньому храмі Святої Марії Магдалини на вулиці Бандери, 8. Зараз там туалет.

Найближчим часом у каплиці розпочнуть реставрацію фресок.

Дах багато років протікав, з"явився грибок на стінах

— Джентльмени про гроші не розмовляють, — посміхається отець Сковира, не хоче називати суму, необхідну для таких робіт. — Узагалі повернення каплиці римо-католицькій спільноті — це перший крок. Наступним буде одержання сусіднього з каплицею храму Стрітення Господнього. Із кінця 1990-х у ньому відправи правлять греко-католики, але історично храм належить нам.

В інституті частина колективу була проти передачі приміщення римо-католицькій спільноті.

— Це ганьба! Відірвати від інституту таке велике приміщення. Ми там важливі конференції проводили. То Юля Володимирівна так перед виборами постаралася? — обурюється працівник інституту. Чоловік відмовляється називатися. — Вийшло так, що й директора не запитували. Те, що частинка фресок замокла, — не наша вина. То ще з періоду розпаду Радянського Союзу. Тоді вентиляційні системи забилися.

Зараз ви читаєте новину «Приміщення інституту віддали римо-католикам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути